preskoči na sadržaj
Vijesti

RUJAN, LISTOPAD I STUDENI U PRODUŽENOM BORAVKU

U periodu od rujna do studenog odradili smo deset kreativnih radionica.

Što smo sve radili pročitajte i pogledajte u nastavku.

 


 

9.rujna Dan poštanske marke

Dan poštanske marke obilježili smo nizom aktivnosti. Iz raznih medija istražili smo koji su sve motivi zastupljeni na markicama, te naučili o pravilima skupljanja markica. Potom je uslijedila aktivnosti pravilnog adresiranja omotnica, edukacija o pravilima pisanja pisma, te na kraju dizajniranje i lijepljenje markica. Neki su učenici izrazili želju i za razmjenom markica. Pisma smo ubacili u žutu poštansku kutiju gdje strpljivo čekaju dolazak poštara.

14.rujna Međunarodni dan prašuma

Prašuma, što doslovno znači 'stara šuma' , tip je vegetacije kojim se nazivaju one šume koje su se od svog nastanka razvijala uz malo (sekundarne) ili bez utjecaja čovjeka (primarne), odnosno nastale su djelovanjem prirode.

U Hrvatskoj ima još nekoliko skromnijih površina šuma koje se smatraju prašumama jer su sačuvane u svom izvornom obliku. To su Čorkova uvala, Muški bunar, Klepina duliba.

U radionici o prašumama proučavali smo što su to prašume i zašto su važne za planetu Zemlju, te smo izradili plakat.

16.rujna Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

Iako je količina ozona u atmosferi relativno mala , njegova je važnost za život ogromna. Pregledavajući enciklopedije, te prezentacijom našeg malog znanstvenika Matije Divšića važnijih članaka s interneta, učenici i učenice produženog boravka izradili su transparente #We are all ozone heroes , te # Mi čuvamo planetu. Nakon izrade transparenata pogledali smo crtani film Ozzy Ozone , te kratometražni dokumentarni film "Na nama je" , te krenuli s bojanjem ozonskog čuvara superheroja Ozonka.Ozzy Ozon, branitelj naše planete, dao nam je praktične savjete o tome kako sigurno uživati na suncu i zaštiti se od štetnih UV zraka te kako pomoći spasiti ozonski sloj.

21.rujna Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira obilježili smo u produženom boravku radionicom Kroz život bez nasilja. Radionicom smo pokušali probuditi svjesnost svih eventualnih posljedica nasilnog ponašanja, svjesnost kako imamo pravo na zaštitu, ali i svjesnost kako bismo trebali i sami pomoći netkome tko je u nevolji.Jer, tako se ponašaju pravi, iskreni prijatelji. Nakon radionice učenici su snimili kratki film, te izradili plakat.

29. rujna Svjetski dan srca

Povodom svjetskog dana srca koji se obilježava 29. rujna, učenici i učenice prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda produženog boravka prisustvovali su radionici prve pomoći prije koje su imali kratku prezentaciju o organu koji život znači našeg malog znanstvenika Matije Divšića. Tijekom drugog dijela radionice, preselili smo se na strunjače gdje su u parovima mjerili broj otkucaja srca u minuti u stanju mirovanja i nakon nekoliko otrčanih krugova, te vježbali reanimiranje osobe koja je doživjela infarkt i na kraju se prisjetili broja hitne pomoći. Na kraju radionice učenici su obećali da će se zdravije hraniti, više kretati i vježbati , provoditi vrijeme u prirodi i manje stresirati, te su izradili su plakat koji će ih podsjećati tijekom školske godine na dana obećanja.

2.listopad Međunarodni dan nenasilja

Međunarodni dan nenasilja (2.10.) obilježava se diljem svijeta od 2007. godine, na dan rođenja indijskog političara Mahatme Gandhija koji se svojim radom zalagao za nenasilje i ljubav među ljudima. Ujedinjeni Narodni ovaj su dan proglasili s namjerom "širenja poruke nenasilja." Svoju poruku nenasilja i ljubavi učenici su izrazili plakatom u kolaž tehnici.

10.studeni Projekt Škole za Afriku: Madagaskar

U produženom boravku, 10.11. odradili smo projekt Škole za Afriku . Pričali smo o stanju obrazovnog sustava na Madagaskaru i pogledali kratke edukativne filmiće, slušali zvukove trad. glazba Valihe i Marovany, plesali uz fusion muzičare iz Madagaskara, okušali se u tradicionalnoj borilačkoj vještini Moraingy i odigrali vani nekoliko tradicijskih igara.

16.studeni Međunarodni dan tolerancije- Online nastava

Možda nas zmajevi na prvu plaše i čine se strašnima, ali jedan dokazuje da nije uvijek tako. Radi se o Zmaju Škakljaju. On nas može naučiti o različitosti i spajanju nespojivog. Jedno neobično prijateljstvo usrećilo je velikog zmaja i malenog mrava. Priča je to koja slavi različitost i nosi poruku kako nismo svi isti. Različitost nas ispunjava i pruža mogućnost da usrećimo druge. Proslavimo zajedno Međunarodni dan tolerancije sa Zmajom Škakljajem autorice Koraljke Milun kojeg možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=EIeqM7LJcyA

20.studeni Svjetski dan djece

Nakon što smo pogledali i pročitali UNICEF-ovu slikovnicu / bojanku " Koja je boja prava" svaki je učenik obojao jedno od odabranih prava iz bojanke. Kako bismo ponovili naučeno učenici su odigrali igricu Čovječe ispravi se, te smo na kraju pogledali kratki UNICEF-ov edukativni crtić "Prava s Ruby i Jackom".

Tekst i foto: Tatjana Haler, učiteljica razredne nastave u produženom boravku

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Percan Braković   datum: 7. 12. 2021.

e-dnevnik


Virtualna knjižnica


GPP

KALENDAR

KALENDAR RADA ŠKOLSKE GODINE

2021./2022.


KURIKULUM OŠ DIVŠIĆI
Priloženi dokumenti:
OS Divsici,Divsici kurikul.pdf


KORISNI LINKOVI

 

 

LJUDI SU PREŽIVJELI POTRESE!

MOŽEŠ I TI! PRIPREMI SE! 112

Priloženi dokumenti:
SafeQuake BROSURA strana10.pdf


Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju